Våra djur

Små djur

i en liten trädgård
Kosters Trädgårdar är ett litet trädgårdsjordbruk. Därför har vi också små djur som ingår i odlingssystemet. De första djuren vi hade var grisar. De förberedde odlingsmarken genom att böka och gödsla. Därefter åt vi upp dom. Tycker du det verkar grymt? Det är ju sällan man kan bry sig så mycket om sin ”mat”, som när man föder upp dom djur man äter själv. Dessutom har vi ju full kontroll på vad dom ätit och hur dom haft det. Men vi äter inte alla. Kaniner, hundar och katter till exempel.


HÖNS

Vi har en hel del olika sorters hönor, men en favorit är Bohusdals svarthöna. Det är en lantras med en hel del ”vilda” karaktärer kvar. Hygglig på att ruva och föda upp sina små. Skyddar sig för höken och allför närgångna katter.

Hönsen är duktiga på att förbereda marken för odling. De äter upp ogräsfrön och insekter, och gödslar upp de blivande bäddarna. Sedan får vi både ägg och kött till hushållet. Dessutom är det intressant att studera deras sociala liv.

När odlingssäsongen är igång gör de mer skada än nytta i bäddarna. Därför har vi byggt denna ”hönstraktor”. Den är inredd med reden och pinnar för mellan 10-25 djur. Tillsammans med nätstängslet är den flyttbar. På så vis kan man förbereda olika markområden för odling.


FÅR

För att hålla landskapet öppet. För att få goa fällar att sitta på. För att få en vitlöksdoftande lammstek på hösten. Så har vi får. Det är en gammal norsk lantras - Spelsau. Dom har kvar ursprungliga beteenden och är inte avlade för att t.ex. få extra lamm. Det innebär att dom oftast får två lamm och klarar förlossningen galant. Om du går i Skulpturparken kommer du säkert möta dom!


BIN & HUMLOR

Bina är av rasen Krainer. Vi har 3 kupor, som vi vill utveckla till 9-10 st. Fruktsättningen och skörden ökar enormt med hjälp av bina. Vi slungar en gång om året. Så honungen smakar både sommar och höst. Vilda bin och humlor är också mycket viktiga för pollineringen.


MASKAR & GRODOR

Maskar hjälper oss att bereda jorden. Om du vill odla på t.ex en gräsyta, så klipp gräset, täck med kartonger, vattna (och täck sedan med t.ex. halm om du tycker det ser fult ut). På en säsong har maskarna ätit upp grässvålen och du har en lucker jord att plantera i. En biologisk lösning i stället för en teknisk. Sedan vi grävde upp dammen har grodor vandrat in. Vi har upptäckt två arter, åkergroda och vanlig groda. Det är otroliga mängder när dom leker på våren. När isen har släppt håller dom på i nästan exakt två veckor. Det låter som en motocrossbana på håll!


STINA

Stina är ungkatten som vuxit i respekt. Här försöker hon förgäves reta gamle jovialiske Morris. Han lever inte längre men blev 19 år!


CHIO

Du som varit här har väl knappast missat att vår gårdshund heter Chio. Hon är en Papillon men ovanligt stor. Kommer gärna bärande på en sten som hon lägger framför fötterna för att du ska kasta. Men ta hellre en boll eller pinne så slipper hon gå till tandläkarn!