Teknik Hus Energi

Så här tänker vi

kring energi, husbyggnad, målning…Några principer eller nyckelord som vi använder när vi anlägger en trädgård, ska bygga ett hus eller försörja oss med energi är;


fördröja flöden

lokala material

biologiska lösningar


Restaurangen är byggd av halm och lera. Billiga material men som kräver tid och handarbete. Dessutom är det bra med en duktig kock, gärna från Argentina som dessutom kan dansa tango. I vår nybyggda del med bageri, förråd och kontor är ytterväggarna byggda i träullit Tak och innerväggar är isolerade med cellulosafiber i skivor från iCell.


Platsen för Kosters Trädgårdar var från början vattensjukt och gick under namnet bôtten…

För att få vattnet där vi vill ha det har vi dränerat marken och grävt en damm. Nu har vi fördröjt vattenflödet på sin väg till havet och kan utnyttja det till bevattning, skönhet och som biotop. Inte minst till grodorna som hjälper oss att hålla odlingarna rena från insekter.


Andra flöden vi försöker utnyttja är vind och sol, med blandat resultat. Vindsnurran, med en friktionsbroms som värmde vatten till golvet i växthuset, var den enda i sitt slag i Sverige. Tyvärr kom en höststorm, med uppåt 50m/s i byarna, och tog med sig mast och allt.


Solfångarna har det lite lugnare. De första var med vacuumrör (smala aluminiumplåtar direkt valsade på kopparrör och inneslutna i glasrör med vacuum), och hade hög verkningsgrad även på vintern! Det visade sig att det bärande mediet, etanol, med tiden vandrade igenom kopparröret och effekten sjönk betydligt. Nu har tillverkaren bytt mot glykolvatten i rostfria rör i stället.


Ett bra sätt att hushålla med resurser är att återanvända material. Våra växthus är byggda av stommen från ett större gammalt växthus från Vara. Takstolarna kapades, väggsidorna (gamla drivbänkar) slipades och målades och byggdes om till tre sjöbodsliknande växthus med möjlighet till olika funktion.


De färger vi använder är linoljefärg, järnvitriol, slamfärg, limfärg, "pannkaksfärg" och äggoljetempera.


Linoljefärgen, som numera inte innehåller blyvitt, attraherar alger och svampar väldigt fort. Det blir som att bjuda dom på mat, så vi använder det främst till material som inte exponeras för saltvindarna. Till husfasaderna använder vi slamfärg (Falu rödfärg) eller järnvitriol. Taket i restaurangen är målat med limfärg (krita, vatten och bindemedel). Väggarna inne i restaurangen är målade med ”pannkaksfärg”; kaolinlera i pulverform, vatten och vetemjölsklister.


Min absoluta favorit är äggoljetempera! Den går att måla på i princip vad som helst. Dock undviker jag utomhusfasader. Man bjuder ju algerna på en hel måltid, både olja och ägg! Träväggar inomhus, tyg, papper ja till och med golvet i restaurangen är målad med äggoljetempera. Tekniken är enkel men man måste vara noggrann när man väger upp ingredienserna om man vill ha samma nyans nästa gång. Kom gärna på kurs!


Biologiska lösningar i stället för tekniska kan vara både sociala, effektiva och matnyttiga. Vi satte in grisar för att plöja upp marken. När dom gjort sitt jobb åt vi upp dom. Hönsen fyller många funktioner hos oss. Dom är ogräsfröätare, insektsätare, småsnigelätare, grundgödslare, äggproducenter, köttproducenter och intressanta för sociala studier…


Var inte rädd för handarbete!

Det ger självförtroende, ökar njutningen och lägger ribban för kvalitén där du vill ha den.


Vi håller gärna kurs i något av detta, hör av dig!

Stefan@kosterstradgardar.se 070-600 13 13,

Helena@kosterstradgardar.se 070-256 34 01